Geniet nog meer van je kampeervakantie aan zee door de wonderen van de Méditerranée te ontdekken!
Een familidagje aan het strand of op ontdekkingstocht naar de sublieme (en beroemde!) zeebodem langs de kust, op vakantie in de Var? Alles mag (of bijna!) Haal het beste uit je kampeervakantie aan de Côte d’Azur en laat je betoveren door de wonderen van de Middellandse Zee en de unieke flora en fauna die je er kunt ontdekken. Duiken, snorkelen… steeds meer bezoekers willen de kust van de Var en de onderwaterwereld beleven. Waarom zou je na een duik in een van de verwarmde zwembaden van de camping, de duik in zee niet wagen?
Maar misschien vraag je je af wat de beste duikplekken zijn? Geen paniek! Les Jardins de La Pascalinette® heeft speciaal voor jou de allermooiste onderwaterparcours geselecteerd. Je vind ze in de rubriek Nos Coins de Paradis® ! Porquerolles, Parc National de Port-Cros, Le Pradet, Hyères… er is meer dan voldoende keuze om de rijkdom van de fauna en flora van het onderwaterleven van de Méditerranée te ontdekken. Van een eenvoudige snorkelsessie tot en met een serieuze diepzeeduik met zuurstofflessen en al; voor de hele familie wat wils!
Les Jardins de La Pascalinette® onthult alle geheimen van de Méditerranée!
Waar komt de naam Méditerranée vandaan? Welke flora en fauna vind je er? Wat zijn die bruine ‘algen’ die je op de stranden van de Var vindt?
Afgeleid van het Latijnse woord ‘mediterraneus’, hetgeen middelpunt der de aarde betekent, kwam deze naam pas echt in zwang tijdens de middeleeuwen toen we ons deze zee voorstelden als middelpunt van de landen in de westerse beschaafde wereld.
Dankzij de verbinding met de Atlantische Oceaan en de Rode Zee, zijn de verschillende aanwezige diersoorten van diverse oorsprong, al is zo’n 20% van hen inheems.
Welke vissoorten kom je tegen in de Méditerranée?
Je vindt er meer dan 600 vissoorten, maar slechts een dozijn ervan komt in aanmerking voor de beroemde bouillabaisse uit Marseille! Waaronder enkele onmisbare vissen, zoals:
- Paling
- Trekkervis
- Barracuda
- Zeeduivel
- Bokvis
- Aal
- Zeebrasem
- Goudbrasem
- Lipvis
- Grondel
- Klipvis
- Zeewolf
- Heek
- Tandbaars
- Moeraal
- Pagevis
- Roodbaars
- Reuzenhaai
- Rode mul
- Hondshaai
- Zonnevis
- Witte brasem
- Sardine
- Tong
- Tonijn
- Tarbot
- Pieterman… en nog veel meer soorten!
Vis, maar ook schaal- en schelpdieren zoals langoustines, kreeft en zee-egel! Alles en nog veel méér om van te genieten tijdens je onderwaterwandeling of om van te smullen als je weer aan land bent!
Ken je het Posidonia-zeewier, een waar zeewoud dat typerend is voor de onderwaterwereld van de Var?
Zeer belangrijk voor het onderwaterleven en zeer nuttig. Posidonia behoort tot de groep van hogere planten, het zijn dus eigenlijk geen algen maar bloeiende planten, op dezelfde manier als de planten die de lanen van je 4-sterrencamping vlakbij Hyères zo prachtig sieren!
Deze planten beschikken over een wortelstelsel van ondergrondse stengels en lange bladeren die ze in de late herfst verliezen. Het seizoen waarin ze ook bloeien en vruchten dragen die wel ‘zeeolijven’ worden genoemd. En hoewel ze er niet echt aantrekkelijk uitzien als ze op het strand zijn aangespoeld, is hun rol essentieel bij het voorkomen van stranderosie.
Ze produceren bovendien veel zuurstof en bieden beschutting en ondersteuning aan flora en fauna. Lipvissen en bokvissen vinden er bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron en beschutting tegen roofdieren.
Ze zijn endemisch voor de Middellandse Zee en vormen alleen al door hun aanwezigheid een prima indicator voor de goede kwaliteit van het zeewater. Conclusie: waar je Posidonia ziet, weet je zeker dat je in schoon en niet-verontreinigd water zwemt!