Het Massif des Maures
Op enkele kilometers van Camping de La Pascalinette®, ligt het Massif des Maures, een kleine bergketen in de Var, tussen Hyères en Fréjus.
In de loop der eeuwen is de naam van het massief diverse keren veranderd: Montem Maurum, Maura, La Maura in 1529, Las Mauras de Bormettas (Les Bormettes... doet dat niet ergens aan denken?…).
Over de oorsprong van die benamingen zijn historici en taalkundigen het wel min of meer eens : ‘zwarte berg’. Eerst enkelvoudig ‘de zwarte’ (La Maura in het Latijn en Provençaals), later in het meervoud omdat de keten uit verschillende bergen bestaat. Het woord ‘Maure’ komt ook voor in het Provençaals en het oud-Frans.
De Méditerranée dominerend van St Raphaël tot aan Hyères, strekt het Massif des Maures zich uit over een oppervlak van 135.000 hectares (60 km breed en 130 km lang), en bereikt z’n hoogste punt van 780 m bij Le Signal de la Sauvette, in de buurt van de priorij Notre-Dame-des-Anges.
Vanaf dit uitkijkpunt is het uitzicht adembenemend: les îles d’Or, het schiereiland Giens, de rede van Hyères, tot aan de Baai van St Tropez.
Verschillende dorpjes met hun typische Provençaalse charme, omringen het Massif des Maures: Collobrières, La Môle, La Garde-Freinet, Plan-de-la-Tour, Gassin, Ramatuelle. Aan de zeekant vind je onderaan de glooiende hellingen stadjes en dorpjes als Bormes-les-Mimosas, Le Lavandou, le Rayol, Cavalaire-sur-Mer, Saint-Tropez, Sainte-Maxime…
Tussen Le Lavandou en St-Tropez loopt evenwijdig aan de zee, een bijzonder mooie route over de bergkam van de Maures.
Per auto kun je een rit maken door het Massif des Maures via de Route des Crêtes (vanaf Le Rayol), maar die kan ‘s zomers gedeeltelijk afgesloten zijn wegens brandgevaar. De Route des Crêtes kun je ook te voet volgen via de GR 51.
De fauna is bijzonder rijk in het hart van dit massief, en je vindt er soorten die je ook al op de camping zag: de beroemde Hermann-schildpad, everzwijnen, maar ook genetkatten, dassen, eekhoorns, marters, hazen, en wat vleermuizen. En in de zomer kun je ook andere reptielen dan de bekende (en beschermde) schildpad tegenkomen, zoals hagedissen, slangen, enz., maar ook roofvogels (ook beschermd), dag- en nachtdieren, zoals de arend, de dwerguil en de oehoe.
Rijk aan kastanjebomen, is het Massif des Maures ook bekend om zijn kastanjes (en gekonfijte kastanjes, en ook kastanje-confiture) vooral uit Collobrières, de hoofdstad van het Massif des Maures.
Maar je vindt er ook heel veel kurkeiken (vooral in het noorden van het massief) plus een rijk gevarieerde vegetatie: zeedennen, parasoldennen, heide, aardbeibomen (meer naar het zuiden). De kurkeik, die verbazingwekkend genoeg zelfs een bosbrand overleeft dankzij zijn dikke kurkbast, is hier koning: en (deels) beschermd. Het is een beetje te danken aan hem, dat de bossen die de laatste jaren dramatisch zijn beschadigd door het vuur, min of meer gered zijn. Al wandelend kom je langs eeuwenoude bomen, afgewisseld door jonge dennen, hulst en groenblijvende eiken. In de lente kun je genieten van de lavendel van Les Maures, de strobloem, brem, en zelfs narcissen of affodillen.Het Massif des Maures kun je op tal van manieren ontdekken, te paard, per mountainbike, te voet… en dat op slechts een steenworp afstand van je favoriete waterpark!